Om os

Thorsø Fjernvarmeværk blev grundlagt i 1962 af gæve mænd fra byen. Det var en tid, hvor 1000 liter olie kostede kr.175,- pr. ton, i dag er prisen omkring kr. 11.000,-. Værket startede op med at bruge olie som brændsel indtil 1986, hvor vi gik over til at bruge naturgas.

I starten af 90 erne blev det politisk besluttet, at vi skulle have et decentralt kraftvarmeværk, som både producerer varme og el. Nogenlunde samtidig var driftige landmænd i gang med at undersøge muligheden for at etablere et biogasanlæg. Det kunne de kun gøre, hvis de kunne sælge biogassen til os og efter lange forhandlinger indgik vi en samarbejdsaftale i 1993 med Thorsø Miljø- & Biogasanlæg. Samme år startede kraftvarmeanlægget op og så vidt vi ved, var vi de første i Europa, som blandede naturgas og biogas i en og samme flamme.

Samarbejdet med biogasanlægget er udvidet gennem årene, da der produceres mere og mere biogas og vi forventer at biogas fremover vil udgøre mere end 90 % af vores brændsel. Det gavner miljøet, samtidig med, at der leveres varme til mere end 500 husstande og produceres el svarende til 2300 husstande.

En sidegevinst ved biogassen er, at vi om sommeren, hvor der er overskud af biogas, leverer billig fjernvarme til Tungelundbadet, så gæsterne kan nyde 28 grader varmt vand.

Værkets produktionsapparat omfatter i dag 2 kraftvarmemotorer fra Jenbacher med en samlet varmeeffekt på ca. 3,0 MW samt 2 kedler med en samlet effekt på ca. 6,0 MW. Hermed har vi altid en ”reserve” brændselskilde, hvis motorerne bryder ned eller har behov for service.